Duševní zdraví dětí a dospívajících a jeho prevence – základní přehled

TERMÍN KURZU:

9. 11. 2022 10:00-18:00

ROZSAH KURZU:

8
vyučovacích hodin

MÍSTO KONÁNÍ:

Praha
Charita, Školicí středisko Marianeum, Praha 2, Máchova 7 Web →

ANOTACE:

Jak rozpoznat první signály duševního onemocnění u dětí a dospívajících? Víte, jak komunikovat s dítětem při rozvoji duševního onemocnění? "Lektorka skvěle zpracovala aktuální téma, které v našich zařízeních čím dál častěji řešíme. Mám pocit, že teď jsem lépe odborně vybavena i pro komunikaci s rodinou. Ráda bych se zúčastnila dalšího kurzu...", napsala nám účastnice Alena.


Účastníci se obeznámí se základními faktory, které mají vliv na duševní zdraví, seznámí se s faktory výchovy, které jak pozitivně, tak negativně ovlivňují psychický vývoj dětí. Budou se zabývat duševním onemocněním – jak rozpoznat první signály, jak komunikovat s dítětem, u kterého se rozvíjí duševní onemocnění, jak mu z pozice sociálního pracovníka (nebo PSS) můžeme pomoct, jak komunikovat s rodinou, popřípadě kde vyhledat následnou odbornou pomoc. Účastníci se seznámí s prevencí duševního zdraví, jak se může o sebe postarat samo dítě/dospívající, jak o sebe pečovat. Důležitou součástí duševního zdraví je psychická odolnost. Obeznámí se se základními pilíři psychické odolnosti, principy sebereflexe, jak nakládat s emocemi, se vztahy. Součástí výuky bude i pedopsychiatrické minimum. Budeme se věnovat specifickým tématům, jako jsou vývojové poruchy, poruchy chování, ADHD, afektivní a neurotické poruchy a poruchy příjmu potravy, krizová intervence v případě sebepoškozování nebo suicidálních ideacích klienta.


Kurz je určen pro sociální pracovníky i pracovníky v sociálních službách.

Maximální počet účastníků:

30

CENA KURZU:

2 300,00 Kč
2 550,00 Kč

pro účastníky z členských zařízení České asociace streetwork, z.s.

Pro účastníky bude k dispozici káva a čaj.

UZÁVĚRKA PŘIHLÁŠEK:

26. 10. 2022

lektoři:

MUDr. Lucia Vašková

Vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, specializuje se na dětskou psychiatrii. Osm let pracovala jako dětský psychiatr v Psychiatrické nemocnici Bohnice. Následně jako vedoucí lékař pro pedopsychiatrickou ambulanci v Institutu neuropsychiatrické péče (INEP). Absolvovala 4letý sebezkušenostní vzdělávací výcvik praktické životní filozofie Principy života®, od roku 2010 je i jeho lektorkou. Semináře osobnostního rozvoje jsou orientovány na práci s emocemi, pochopení vlastních omezujících vzorců a představ, hledání cesty ke zvýšení psychické odolnosti, budování osobnosti a ke zlepšení fungování v mezilidských vztazích. V průběhu studií absolvovala studijní stáž na Mayo Clinic, Rochester, USA a na Univerzitě v Soluni, Řecko. V letech 2010–2012 pracovala na mezinárodních projektech v rámci organizace Evropské federace mladých psychiatrů (EFPT), v období 2011–2012 byla členkou výboru EFPT za sekci dětské a dorostové psychiatrie. V roce 2011 absolvovala kurz Časová osa v Institutu rodinné terapie Lirtaps. V roce 2012 absolvovala Leadership Course pod vedením prof. MUDr. Normana Sartoria v Minsku. Je spoluautorkou knihy Je mi padesát – no a?, kterou napsala spolu se svojí matkou. Kniha je zaměřena na mezigenerační a partnerské vztahové problémy. Aktuálně je součástí projektů v rámci reformy psychiatrie, působí v CDZ v Berouně Pro Zdraví 21 a v Praze v CDZ, které je součástí Domu tří přání. Má svoji soukromou praxi v Centru zvyšování psychické odolnosti, kde se věnuje jak dětem, tak jejich rodičům. Spolu s manželem vedou partnerskou poradnu a vyučují semináře zaměřené na partnerské vztahy a na výchovu dětí a na semináře osobnostního rozvoje.

řekli o nás

Líbilo se mi, že lektorka doplňovala svůj odborný výklad mnoha příklady z praxe/života a byla v projevu velmi přirozená

listopadu 2023

Výborná paní lektorka, plná zaujetí pro klienty a hodně konkrétních příkladů z praxe, užitečné odkazy a pomůcky. Nejužitečnější kurz na téma duševní zdraví, který jsem zatím absolvovala.

listopadu 2023

Vážím si lektorky za to, že se snaží edukovat pomáhající profese ve svém oboru, přestože má spoustu vlastní důležité práce. Vzdělávat pomáhající pracovníky v oblasti duševního zdraví je velmi důležité, mohou tak klientům ještě více a lépe pomoci, přestože nejsou vzdělaní v psychoterapii, psychologii nebo psychiatrii.

září 2023

Lektorka dávala dobré podněty k zamyšlení. Obsahově se mi seminář velmi líbil a doporučila bych ho i dalším.

června 2023

Díky za tohle téma. Z lektorky čišelo, že ji práce baví. Prokládala sdělení vtipem, ale nebagatelizovala témata. Boří mýty :). Více takových psychiatrů.

listopadu 2022

Velmi užitečný praktický kurz, skvělá odbornost lektorky a perfektní schopnost předání podstatných informací posluchačům.

listopadu 2022

Moc děkuji za možnost se kurzu zúčastnit. Bylo to velmi přínosné. Paní lektorka je mimořádná.

listopadu 2022

KLÍČOVÁ SLOVA

doporučené kurzy

UZÁVĚRKA PŘIHLÁŠEK:

26. 10. 2022

newsletter

Chcete dostávat aktuální informace?